pondělí 12. září 2016

Hluboký hrob


Eliza Grayová dostává poštou tajemný starý kufřík. Nemá odesílatele, ale podle všeho patřil její biologické matce, kterou nikdy nepoznala. Svěří jej genealogovi Jeffersonovi Taytovi a žádá jej o pomoc.
Tayte pátrá po majitelce kufříku a stopy ho vedou až do roku 1944, do staré anglické rodiny, ale tam stopa končí. Philomena, přezdívaná Mena, záhadně zmizela a zdá se, jakoby nikdy ani neexistovala. Její rodina mlčí, nikdo nemá zdání, co se s ní mohlo stát. Nebo snad někdo něco ví?  Tayte se nevzdává tak lehce. Naráží na staré rodinné tajemství, na plavovlasého amerického vojáka Dannyho a dává dohromady střípky osudové lásky, která však neměla šťastný konec. 
Tayte není jediný, kdo se pustil do pátrání. Stejně jako v minulé knize Steva Robinsona, Stopy v krvi, se objeví na scéně nájemný vrah a za každou cenu chce pátrání překazit.

Znovu si vzpomněl na tu dívku. Philomena Lasseterová. Myslel na ni často. Kdo byla? Proč bylo její jméno uvedeno na originálním rodném listě jeho klientky pod matčiným rodným příjmením Fitchová? A za jakých okolností přišla před lety o svůj kufřík?




Hluboký hrob mě naprosto uchvátil. V myšlenkách jsem ještě stále u Meny a jejího Dannyho a je mi smutno z toho, že jeden člověk, nepřející lásce dvou mladých lidí, dokáže napáchat tolik zla. Zničit dívku, která měla celý život před sebou.
Nevím, jestli se práce opravdového genealoga podobá práci našeho Tayta, ale ráda bych, kdyby tomu tak bylo. Pátrat v rodinných kronikách po starých tajemstvích a nacházet odpovědi na otázky staré spoustu let.
Hluboký hrob je nádherná kniha . Není jen plytkou výpovědí jedné lásky. Je to  promyšlený příběh nenávisti, starých časů a dávného zločinu.


Věděla, že k nim Danny musel včera večer přijít a matka se rozhodla jí to zatajit. Předtím jí o tom vždycky řekla, ale tentokrát ne. Danny jí musel říct, že odjíždí, a kdyby to Mena věděla, samozřejmě by se s ním sešla. Pevně by ho objala a nepustila. Jenže na to teď bylo pozdě....




Tahle kniha zdaleka není poslední od spisovatele Steva Robinsona. Zatím jsem našla další tři, ale pouze v anglické verzi. Budu jen doufat, že vyjdou i česky, protože sympatický Jefferson Tayte si už nyní našel široký okruh čtenářů i u nás.


Za recenzní e-knihu patří můj velký dík nakladatelství Mystery Press.

Kniha:     Hluboký hrob
Autor:      Steve Robinson
Stran:      288
Vyšlo:      2016










Žádné komentáře:

Okomentovat