sobota 8. října 2016

Tajemství Anny z Lampersdorfu



Na začátku se přeneseme do 13 století a sledujeme příběh mladičké Anny z Lampersdorfu, která se, jak bývalo zvykem, po domluvě vdává za Jana, syna Jiřího z Ulv.
Manželství nepříliš šťastné, nenaplněné, zatížené tajemstvím. Nemohlo dopadnout dobře. Navíc, pokud se Anna zamiluje do otce svého chotě, samotného Jiřího a láska je opětovaná. Nicméně Anna za tragických okolností umírá a je uložena k věčnému spánku v hrobce, která, skryta po několik staletí, ukrývá nejedno tajemství.


Pohaslé hvězdy svit, mrtvé milenky cit



Po úvodních stránkách se přeneseme do současnosti a poznáváme mladou učitelku Anežku, která se po studiích vdává za přítele Lexu, zvěrolékaře, ale hlavně bývalého archeologa. Stěhují se do domu na malé vesnici a Anežka začíná psát knihu o pověstech, které kolují po kraji. Do jednoho z bytů se stěhuje i Rupert, pohledný motorkář, kdysi člen Agentury Orel a bývalý Lexův kolega, který pátrá po skryté hrobce, ukryté kdesi v okolí. Po hrobce, kde odpočívá ona známá Anna z Lampersdorfu. Ale není tam sama jak se zdá. Spolu s Anežkou zjišťují, že v hrobce je i údajný poklad, ukrytý za války nacisty. Příběh se zamotává, do hry vstupuje rodina starého kněze, tajuplný malíř Majer a podivínský sochař Petr Runov. 
Najdou Annu a vrátí jí to, co jí ke klidnému spánku chybí?

Hleděli na tento katafalk s posvátnou úctou. Zkoumali kostru a snažili si představit, jak asi vypadala tato žena, pro kterou její manžel tak dlouho truchlil a pohřbil ji tímto téměř pohanským způsobem....




Vůbec poprvé jsem četla knihu Nadi Horákové a nelituji. Tragický příběh z dávných dob a posléze pátrání v současnosti po tajemné hrobce mě pohltilo a i když mám jisté výhrady k hlavní postavě, knížka se četla výborně. Ona totiž ta naše Anežka má trochu problém se svými city k mužům. Ať již bývalým, současným nebo i těm, které poznává. Neustále se zmítá mezi volbou zamilovat se - nezamilovat, podlehnout či nepodlehnout. 
Ale samotné vyprávění je velmi čtivé a konec nabírá rychlý a překvapivý spád. 


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství MOBA.


Kniha:      Tajemství Anny z Lampersdorfu
Autor:      Naďa Horáková
Rok:         2016
Stran:       240

Žádné komentáře:

Okomentovat