úterý 11. října 2016

Zámek Častolovice

 
 
Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Později patřily Častolovice několika různým majitelům. Nejznámnější z nich byl Jiří z Poděbrad, jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga. V roce 1495 koupil Častolovice Vilém z Pernštejna, jeden z nejmocněčnějších pánů tehdejší stavovské monarchie.
 
 
V roce 1940 přešel zámek pod německou nucenou správu, která v roce 1942 donutila rodinu Sternbergových sídlo opustit. Po II. Světové válce bylo častolovické panství navráceno Leopoldovi Sternbergovi, ale pouze do roku 1948, kdy bylo panství zkonfiskováno státem.
V roce 1992 byl zámek v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové.
Ta na zámku žije a stále pracuje na jeho správě a zvelebování.
 
 
Interiéry i exteriéry zámku tak nejsou jen muzeem, ale místem, kde se žije, a kde jsou historické věci součástí moderního života.
A právě to je na častolovickém zámku nezapomenutelné.
Ihned po restituci začala hraběnka Šternbergová s vysazováním stromů a keřů nejenom na nádvoří zámku, ale také po celém parku. Byla založena obora s bílými daňky, růžová a vodní zahrada s rozmanitými druhy vzácných květin.
 
 



 









Je tam opravdu krásně a jeho návštěvu vřele doporučujeme :-)
 
*Veru




 

2 komentáře:

  1. V Častolovicích je nádherně, taky jsme je jednou navštívili. I prohlídku interiérů. A ta růžová zahrada a zvířátka... no nádhera ♥ Určitě se tam zase jednou vydáme na výlet :)

    OdpovědětVymazat