úterý 1. listopadu 2016

Páté srdce


Henry James je spisovatel, který v srdci ukrývá nejednu bolest a strast. Ve chvíli, kdy se odhodlá vstoupit do studených vod pařížské Seiny a skoncovat se svým životem,  ze stínu vystoupí postava. Zdá se to nemožné, ale poznává dva roky mrtvého muže. Opravdu je to proslulý detektiv Sherlock Holmes? Henry pevněji stiskne voskem zalepenou krabičku, ve které se ukrývá popel jeho mrtvé sestry a nevěřícně na něj zírá.
O to větší nastává překvapení, když se s ním Holmes dává do řeči a vypadá to, že setkání nebylo náhodné. A má pro něj nabídku. Nabídku stejně šílenou, jako věta, pronesená se vší vážností:
" Jsem literární konstrukt. Smyšlenka inkoustem zamazaného pisálka..."
Kdo je ve skutečnosti tento muž, stojící pár metrů před ním? Vždyť Sherlock Holmes zemřel v roce 1893 utonutím ve vodopádech. Nebo snad vše bylo jinak?

Henryho plány odrovná Sherlockova žádost, ne-li příkaz, aby mu pomohl s vyšetřováním sebevraždy Jamesovy přítelkyně Clary. Její bratr dostává každý rok v den úmrtí, tajemnou bílou kartičku s obrázkem pěti srdcí a záhadnou větou: BYLA ZAVRAŽDĚNA. A Holmese požádal o pomoc a prošetření její smrti, která se jeví jako jasná sebevražda.
Henry se brání, z lásky ke Claře a její zmučené duši, i z čistého přesvědčení, že to není správné. A nevěří, že by nějakou roli v její smrti hrála její přítelkyně Rebecca Lorneová, pouze a jen kyanid draselný a nešťastné srdce.  Ani neví jak a vydává se se svým novým, tajemným přítelem na cesty.
U sklenky šampaňského si vyslechne spoustu historek o Holmesově příteli Watsonovi a spoustu jiných, málo uvěřitelných situací. Nejednou ho šokuje svým přístupem  k životu a lidem. Zaplétá se do nebezpečných dobrodružství a uniká před lidmi, kteří si nepřejí, aby se někdo smrtí Clary zabýval. 



Ve druhé polovině 19. století Sherlocka Holmese stvořil sir Arthur Conan Doyle. Úspěch to byl obrovský a soukromý detektiv se rázem stal miláčkem čtenářů. A když jej unavený spisovatel nechává roku 1893 zemřít, zvedá se vlna nevole. Je nucen jej v roce 1903 nechat  vstát z mrtvých. Lidé ho prostě milují. Tato vášeň trvá i dnes, fanoušci slavného detektiva si říkají Holmesologové a jeho příběhy doslova žijí.
Role duchovního otce nového Sherlocka Holmese se zhostil s grácií Dan Simmons a myslím, že se mu to povedlo. Ona pověstná kostkovaná čepice a dýmka sice nahradila injekční stříkačka, ale jízlivost, ironie a schopnost vidět do duší jiným, se nevytratila. A budete jej buď milovat nebo nenávidět, to je jen na vás.

Za recenzní e-book patří můj velký dík Nakladatelství Mystery Press.

Kniha:     Páté srdce
Autor:      Dan Simmons
Vydal:      Mystery Press
V roce:    2016
Stran:      576



Žádné komentáře:

Okomentovat