pondělí 21. listopadu 2016

Zaťukej mi na srdce



Ida Kyselková je svobodná mladá matka. S výchovou malé Marušky jí občas pomáhá její maminka Věra, která se jí neustále snaží najít ženicha. Ida jí říká, že vše zvládá sama a nikoho nepotřebuje, ale maminka si stejně míní svou a vyhlíží potencionálního manžela, kde může.
Román také vypráví příhody maminky Věry, hlavně z jejího zaměstnání, kde se bojí, že už jí pošlou do předčasného důchodu, protože vymýšlejí samé novoty. Kapitoly se střídají s příhodami dcery Idy, která si nakonec přítele najde sama – a to na hodně nezvyklém místě.

 
„Kolik jsi jich snědla?“ Mrkla na igeliťák, se zbylým pečivem. „Pirohů?“ mávla rukou. „Jenom dva, ale doma jsem snědla dva chleby s paštikou, velkou čokoládovou tyčinku, tři cucavý bonbony a koblihu od včera.“ „Jaks to prosím tě stihla?“  „Tak…trhavě, jako šelma.“
Zaťukej mi na srdce je román, který nezvykle vypráví příběh matky a dcery. Kapitoly se střídají z pohledu matky Věry Kyselkové a z pohledu dcery Idy. Nejvíc mě bavily části o Idě – mladé svobodné matce, která zažívala s malou Maruškou mnoho vtipných situací – ať už když doma zápasily samy dvě, nebo když se seznámily s Honzou odvedle a Iduš se ho snažila alespoň trochu zaujmout.

Petra Nachtmanová svou knihu pojala jako vždy vtipně a s nadhledem. Baví mě, jak si její hrdinky ze sebe dokážou udělat srandu a ještě tomu kolikrát něčím nasadí korunu. Její romány jsou lehké, oddechové, vtipné a vy u nich přijdete na jiné myšlenky. Odpočinete si a hlavně se pobavíte a zasmějete.
Zaťukej mi na srdce je příběh ze života, který se může stát i vám. Je to přesně taková oddychovka na víkend, která vás rozesměje a zahřeje u srdce.

„Hele co ti daroval strejda (…)“ Zasmála se, natáhla ručičky a pak řekla slovo, které neví, kde se sama od sebe naučila: „Táta.“  „To není od táty, ale od strejdy.“  „Táta!“ ona zase po svém a Ida přitvrdila. „Táta je hajzl, tenhle pán je moc hodný,“ pověděla odborně a Maruška se posadila, pak postavila a začala hopsat v postýlce. „Táta, táta, táta, kaká, ee, ee, e…“ A pak to začalo v pokoji zavánět a už se s ní raději nebavila o pravém a náhradním otcovství.

 

Za recenzní výtisk moc děkuji spisovatelce Petře Nachtmanové.

Knihu koupíte zde.

 

*Veru
 
 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat