neděle 4. prosince 2016

Dívka o půlnoci







Toto je smutný příběh dětí, teenagerů, kteří byli příliš nedočkaví okusit krutý a zběsilý svět dospělých.
Příběh moci, lásky, nenávisti a násilí.








Rok 1993

Dvojčata Martin a Vojta Staroňovi žijí běžný život obyčejných kluků z obyčejného, polského sídliště. Martin experimentuje s marihuanou, má vztek na své identické dvojče Vojtu a poprvé se zamiluje do krásné a nesmělé dívky Moniky. 
První láska, první doteky...Jak velmi jsem se mýlila, když jsem si myslela, že to bude tak jednoduché. Do příběhu vstupuje strýc Jiří Poplawski, přezdívaný Slon, upoutaný na vozíku. Ale on zase tak nemohoucí nebude. Dokonce se zdá, že snad ani není tak hodný a usměvavý strýček.
Celá rodina se rozpadá, když otce Staroně zavřou do vězení a matka Staroňová i se syny odchází z města. A v neutuchajících podmínkách nového bydliště Martina dostihne zpráva, že Monika, jeho láska, za nepříliš jasných okolností umírá. Zanedlouho následuje i smrt obou bratrů. Nebo to vše bylo jinak?

Rok 2013

Forenzní psycholožka Saša Zaluska se, se svou dcerou Karolinou, vrací po studiích na univerzitě do svého rodného Polska. Má za sebou těžké období, kdy bojovala se závislostí na alkoholu a věří, že jí staronový domov pomůže v těžké zkoušce obstát.
První pomocná ruka přichází v podobě práce. Majitel hudebního klubu, Pavel Blawicki, s přezdívkou Bully, ji požádá o pomoc. Kdosi jej vydírá. Díky němu se Saša setkává se slavným zpěvákem a spolumajitelem klubu Jehlou, který nazpíval velký hit s názvem "Dívka o půlnoci", jehož autor není znám. Vše se začíná komplikovat, když je Jehla zavražděn a indicií k vypátrání vraha je tak zoufale málo.  Jen jedno je jisté. Oba světy spojuje onen slavný hit, ona píseň o Dívce o půlnoci. Zatímco Saša odolává svodům své závislosti, staré tajemství nás vrací do let devadesátých a mafiánských praktik. Oba světy se spojí a  vyvrcholení je stejně nečekané jako smutné.

"O půlnoci po schodech někdy tiše kráčejí,
 drží se za ruce svázané černou stuhou, 
 on kouří cigaretu, ona si češe vlasy,
 ráno zbude jen jen vůně a popel pod nohama"



Katarzyna Bonda je nazývána královnou polské krimi a za její debutovou knihu, v originále Sprawa Niny Frank, byla nominována na Cenu velkého kalibru. 
Dívka o půlnoci není její prvotinou, jen její první vydanou v českém překladu. Ač samotný příběh ani zdaleka není špatný, ba naopak, na můj vkus až příliš zdlouhavý. Za mě by kniha klidně mohla mít o polovinu stran méně a o nic podstatného bychom nebyli ochuzeni. 
Nejde jen o zločin, spisovatelka se zaobírá myšlenkami hlavních postav, dává nám nahlédnout do jejich životů důkladně a velmi do hloubky.
Ale nudit se nebudete. Já osobně jsem konec, jaký jsem si nakonec přečetla, nečekala. 
Zkuste a sami uvidíte.

Děkuji Nakladatelství JOTA za recenzní knihu.

Kniha:    Dívka o půlnoci
Autor:     Katarzyna Bonda
Vydal:    Nakladatelství Jota
V roce:    2016
Stran:     560


2 komentáře:

  1. Kniha ale vypada zajimave.ale spousta knih ma zbytecne knih navic a pak je v rychlosti pretacim :/
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Je pravda, že ty stránky byly zbytečně natažené, trochu jí to ubírá na kvalitě. Miluju takhle tlusté knížky, ale to musí mít v tom případě každá strana spád a akčnost. Příběh výborný, překvapivý, s nápadem, jenom ty kudrlinky zbytečné.

    OdpovědětVymazat