pondělí 30. ledna 2017

Přírůstky leden aneb úlovky na bazárku




Tak jsem opět lovila 🙆. Tentokráte trošičku z jiného soudku. Po Dahlovi toužím už opravdu dlouho, ale nějak jsem se k němu doteď nedostala. Když jsme před čtrnácti dny viděli konečně film Obr Dobr, který mě nadchl a moc se mi líbil, sedla jsem ke kompu a hledala 💖.
Prodejce na Databázi měl hned tyto tři krásky a já musela mít všechny. Matylda provázela celé mé dětství a film jsem viděla snad desetkrát. Obra Dobra si určitě zase brzy pustíme znovu. Ještě si dělám zálusk na Karlík a továrna na čokoládu. Je to prostě klasika.  Ale to zase jindy.
 
 
Matylda - Roald Dahl
 
Rodiče o Matyldě říkají samé hrozné věci. Ve skutečnosti je Matylda inteligentní a nadaná
dívka a oni jsou hloupí. Pojďme si přečíst, jak nad nimi a nad zlou ředitelkou školy zvítězí, jak si s nimi poradí, a zjistíme, že Matylda má zvláštní, mimořádnou moc. Roald Dahl si pamatoval, jaké to je žít v dětském světě a na to také myslel, když Matyldu psal. Jednou řekl, že abychom viděli dětský svět z dětského pohledu, musíme dolů na ruce a kolena a dívat se nahoru na dospělé, kteří se nad námi tyčí a říkají nám, co máme dělat. Matyldino vítězství nad protivnými dospělými je na tom založeno. Matylda získala v roce 1988 Children´s Book Award a v roce 1999 byla zvolena nejpopulárnější dětskou knihou roku.
V roce 1996 byl v USA podle knihy natočen film. Odkaz na trailer k filmu zde.

 
 
 
Obr Dobr - Roald Dahl


Zatímco zlobry, trolly a jinými příšerami se nejrůznější pohádkové příběhy jen hemží,
hodného obra aby člověk pohledal. A právě takového potkala malá Sofie. Jejich společný příběh je opět plný kouzelné, originální fantazie, pro kterou Roalda Dahla milují děti po celém světě. Malá osiřelá holčička, která žije v Londýně, se jedné noci probudí a uvidí něco, co by vlastně vůbec vidět neměla. Jeden moc a moc hodný obr se krade nocí a plní hlavy spících dětí samými krásnými sny. Protože ho ale nikdo nesmí poznat, vezme holčičku s sebou do své jeskyně v zemi obrů. Tam teprve začnou ta správná dobrodružství! Odkaz na trailer k filmu zde.
 
 
Jirkova zázračná medicína - Roald Dahl
 
Britský spisovatel norského původu Roald Dahl (1916-1990) patří k nejoriginálnějším
vypravěčům druhé poloviny minulého století. Nejvíce ho proslavily hororově podbarvené povídky pro dospělé čtenáře, ale významné místo si vydobyl i v literatuře pro děti. Jirkova zázračná medicína patří k drobnějším prózám věnovaným dětem, ale o groteskní situace a napětí v ní není nouze. Samozřejmě nechybí ani nečekané rozzuzlení Jirka je úplně obyčejný kluk, kterého nejvíc ze všech lidí štve vlastní babička - žádná milá, hodná, usměvavá stará dáma, ale protivná, zlá baba, která připomíná spíš čarodějnici. Jirka trpělivě snáší její brblání, reptání a nekonečné lamentovaní. Potom s ní jednou zůstane doma sám. Připraví babičce zázračnou medicínu proti kašli a začnou se dít prapodivné věci.
 
 






2 komentáře:

  1. Krásné knihy, Veru :) Karlíka bych taky moc chtěla, ještě jsem neviděla film, ale ráda bych právě nejdřív přečetla knížku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film je moc krásný Šári :-) doporučuju, stejně jako film Obr Dobr :-)

      Vymazat