úterý 28. března 2017

Velmi drsný svět podsvětí

Martina Cole je královnou mezi královnami. Martina Cole vás lapí do svých sítí a nepustí. Provede vás zvráceným světem podsvětí, bludištěm intrikujících zločinců, kteří jsou ve své zvrácenosti velmi poctiví. Poctiví v plánování, klamu, pomstě.  A vždy, ale opravdu vždy, si můžete být jisti, že vyrovnávají své účty.

V nejnovější knize této brilantní spisovatelky, opět nahlédneme pod pokličku temného zločinu. Budeme svědky zničující lásky a oddanosti, která postupem času přeroste ve stejně ničivou nenávist a na konci budeme velmi překvapeni. 
Sharon a Lenny, dva mladí lidé, kteří se prostě milují a čekají spolu dítě. Zní to jako z románu, viďte. Ale nenechte se mýlit, ta láska není žádná červená knihovna a Lenny opravdu není žádný pohádkový princ. Je pravou rukou protřelého krále podsvětí, Jacka Johnsona, pevně ovládajícího své území. Lichváře, který se pro ránu nebojí jít daleko. Ale na špinavou práci má právě svého oblíbence, který má před svatbou. Co na tom, že Sharon je mladá a nevyzrálá. Je velmi snaživá, Lennyho zbožňuje a ze všech sil se snaží být ukázkovou ženou svého muže. Zločincova žena, která se stará o vytvoření domova, zatímco její muž "pracuje". Když mu porodí prvního syna, štěstí se pevně usadilo u jejich dveří. Dny zalité láskou a štěstím, ovšem noci, noci ty patří do jiného světa. V noci se Lenny stará Jackovi o jeho špinavé obchody a nezřídka přijdou ke slovu jeho pěsti. Je to zločinec se vším všudy, protřelý, nebojácný drsňák, který  ovšem před světem i před svou ženou skrývá nebezpečné tajemství. Tajemství, které se týká jeho parťáka Reggiho a které by je oba mohlo stát nejen všeobecné ponížení, ale i odsouzení těch nejkrutějších a nejvyšších, včetně jeho rodiny.
Ale Sharon není hloupá a umí si spočítat jedna a jedna. Ve chvíli, kdy se na Lennyho velmi zlobí a žádá vysvětlení, Lenny umírá. V tmavé uličce je brutálně přepaden a zavražděn, ubit k nepoznání. Rázem se Sharon stává vdovou a její dvě děti polosirotky. Podsvětí přišlo o velmi důležitou osobu a slibuje trest zákeřnému vrahovi. 
Do děje vstupuje Ray, velmi pohledný, vysoký chlapík, který se Sharon okamžitě zalíbí a na obzoru je další vzplanutí, které nemůže skončit jinak, než svatbou. Ale ani Ray není žádný svatoušek z nedělní školy. Je nebezpečný a to velmi. Nebezpečný nejen pro své protivníky, které dokáže zabít hned na několik brutálních způsobů. Je velmi nebezpečný i pro své blízké, ovšem jak, to je záhadou a já ji nerozluštila. Netušila jsem, co strašného může skrývat tento sympatický nájemný vrah, krom několika zářezů na pažbě. Ale tajemství má, o tom není pochyb a přijde se na něj, ne že ne. A nebude to vůbec hezké, veřte mi.

Kniha Vyrovnat si účty, je již patnáctým počinem anglické spisovatelky Martiny Cole. A v každém jejím díle se opakuje jedno a to samé téma a to je zločin, v té nejkrutější podobě. Bez příkras a kudrlinek. Jestli si myslíte, že už jste četli všechny možné druhy thrilleru, pak jste na omylu. Její příběhy nejsou milostivé k vašemu žaludku a představivost jede na plné obrátky. Svět drog, násilí ve všech jeho podobách, krutosti a všemožných gangů, kde není místo pro poctivé a vlídné zacházení. Nenechte se oklamat nějakými projevy citů, ty jsou vždy velmi rychle potlačeny do pozadí a na scénu opět vstupuje zločin.
Martina Cole to prostě a jednoduše umí. Není mi příliš jasné, jak může taková sympatická dáma svého věku psát o takových hrůzách a kde na takové nepřeberné množství nápadů chodí. Ale jedno vím jistě. Její sázka s manželem, že napíše román, bylo to nejlepší, co mohla pro čtenáře dobrých krimithrillerů udělat. V kanceláři, v roli sekretářky, by jí byla velká škoda. 

Za recenzní výtisk patří můj dík Nakladatelství Domino


Kniha:     Vyrovnat si účty
Autor:     Martina Cole
Vydal:     Domino
V roce:   2017
Stran:    464

2 komentáře:

  1. Od autorky jsem zatím nic nečetla. Mám doma Maniaka, ale zatím mu odolávám, je to pěkná bichlička :)
    A podobné otázky jsem si dávala u Mo Hayder... taková krásná a na pohled něžná žena a píše o takových zrůdnostech.
    Moc pěkná recenze, Jani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Šári :) Mám od ní přečteno všechno a měla by jsi přestat odolávat, fakt :) Je moc dobrá a těch stránek se nelekej, to jsou takové krátké kapitoly, že to jde samo :)

      Vymazat