neděle 7. května 2017

Střepy


Představte si, že žijete poklidným, dokonalým životem. Až do chvíle, kdy vám zazvoní telefon a na druhé straně je psychopatický, velmi inteligentní maniak, který vám zcela ovládne mysl a zpustoší duši. Zničí vás, tomu věřte. Zničí vše, čeho jste dosáhli, neboť vás zcela ovládne. Až do té míry, že spácháte sebevraždu a to zcela dobrovolně. Šílené, viďte.....


Michael Robotham v letošním roce pro nás opět připravil skvostnou lahůdku. Nerada příliš plýtvám superlativy, ale jeho thrillery jsou jedny z nejlepších a nepropracovanějších. To je bez debaty. Nikdy se nenechám odradit ani šíleným množstvím stran a klidně bych stránky hltala dál. 
I tentokrát je v hlavní roli psychioterapeut Joseph O’Loughlin, jinak zvaný Joe. Sympatický chlápek, bojující se zákeřnou Parkinsonovou chorobou, která mu v mých očích jen zvedá body. Neboť to z něj dělá člověka z masa a kostí, ne nabubřelého, hormonama nadopovaného doktora s prázdnou hlavou. Je inteligentní, milující a zcela oddaný své ženě a dvěma dcerám. Tedy, pokud ho zrovna nepotřebují u případu. 
Nemůže si pomoct a i přes nesouhlas rodiny, se zcela ponoří do zvláštního případu, kdy na Cliftonském mostě stojí nahá žena a chystá se skočit. Ale nebyl by to Joe, aby její jednání jen tak přijal. Jeho všímavým očím neujde mobilní telefon, který žena drží u ucha a soustředěně naslouchá. A skočí. Ačkoliv se to jeví jako jednoznačná sebevražda a všichni, včetně inspektorky Veronicy Crayové v tom mají jasno. Ne však psycholog, s vycvičeným čichem pro spravedlnost pro oběti násilných činů. Joe ví, je si téměř jistý, že žena neskočila zase až tak dobrovolně, ale kdosi ji k tomu donutil. Přes telefon, zcela systematicky ji dohnal až ke skoku do hlubin. 
S buldočí tvrdohlavostí si stojí za svým a za pomoci svého dávného přítele, nyní v penzi, detektiva Ruize, se vydává krůček po krůčku za indiciemi, v touze přijít zbytečné smrti na kloub. A ve chvíli, kdy jej nikdo neposlouchá, objevuje se další nahá žena, visící za pouta a zcela evidentně mrtvá, umrzlá. Všem začíná být jasné, že toto již náhoda není. A začíná boj s časem, neboť obě mrtvé byly spolužačky ze školy a blízké přítelkyně a nebyly samy. Ve školní ročence ještě pár jmen zbývá a velmi inteligentní psychopat má i pro ostatní svůj plán.
Joe, ponořen do případu, se i ve svém soukromém životě potýká s problémy, on sám, radící ostatním, si neví rady. Obstojí jeho dlouholeté manželství ve tvrdé zkoušce důvěry? A dokáže zastavit šíleného, manipulativního, ale velmi inteligentního protivníka, než dojde k tomu nejhoršímu?



Já prostě tleskám. Už jsem přečetla spoustu thrillerů, ale kniha Střepy je pro mé oči a knihomolské srdce ono pověstné WAU. Ačkoliv zhruba od poloviny knihy víte, kdo za vším stojí, bude vás, tak jako mě, fascinovat výprava do zvrácené mysli nebezpečného psychopata. Budete se zatajeným dechem sledovat jeho jízdu, jeho kroky, které téměř neomylně vycházejí v jeho prospěch. A skoro 600 stran. To vůbec nevadí, ba naopak. Žádná hluchá místa, žádné zívání nad stránkami, Michael Robotham vám prostě nedovolí usnout. Tuhle knihu si rozhodně nenechte ujít, prostě není možné, aby se vám nelíbila. Zamilujete si sentimentálně ironického psychiatra, neustále se třesoucího vlivem nemoci a budete mu jen fandit. 



Za recenzní výtisk patří můj dík Nakladatelství MOBA.


Kniha:    Střepy
Autor:     Michael Robotham
Vydal:     MOBA (Moravská bastei)
V roce:    2017
Stran:     568

2 komentáře:

  1. Opět další skvělý titul jsem na Mobě prošvihla, nějak ty konkurzy poslední dobou neregistruju a nebo nestíhám :) Ale nevadí, Robothama si určitě koupím, protože zatím mám všechny knihy, které vyšly :) A vidím, jak jsi nadšená, takže to mě láká ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Robotham je pro sázkou na jistotu, ještě mě ani u jedné knihy nezklamal. Asi to vždycky tu Mobu připomenu, je to škoda :)

      Vymazat