čtvrtek 18. května 2017

Vůně jasmínu


Pojďme se na chvíli zastavit a jen tak se zasnít. Ponořit se do příběhu, jehož počátek sahá až do doby před první světovou válkou a nepokoji zmítaného Vietnamu.
Sledujme cestu mladé dívenky Hoa Nhai, ze vzdálené Indočíny až do Německa a její touhu nalézt své štěstí.


Kniha Vůně jasmínu, se mi dostala do rukou náhodou a musím uznat, že šťastnou náhodou. Nebýt jí, nevěděla bych, že dokážu přečíst příběh o lásce a štěstí a který mě navíc bude bavit. Není to totiž sladkobolný románek z červené knihovny. Je lidský, není zde nouze o prvky dramatu s kapkou smutku. 
Melanie, fotografka na volné nouze, se utápí po nehodě svého snoubence ve smutku. Nezvládá jeho stav v kómatu a zhroutí se. Pomocnou ruku jí nabídne její prababička Hanna, která žije se svou dcerou Elenou v honosné vile, zčásti přebudované na Muzeum šatů. Pokud zavřete oči, ucítíte vůni dálek, vůni starých časů. ze kterých šaty pocházejí a myslí vám proudí tisíce příběhů. Ale jen jeden je součástí těchto místností, jen jeden se týká jejich obyvatelky. Téměř stoletá Hanna je pravým jménem Hoa Nhai, dívenka z Vietnamu.
Snažíc se pomoci své pravnučce přijít na jiné myšlenky, vypráví  svůj dojemný životní příběh.
Za dlouhých večerů se noří do svých vzpomínek, znovu se prochází rajskými zahradami, za jejichž zdmi se rozprostírá bída a chudoba prostých Vietnamců. Její růžové dětství končí záhy a její sny se rozplynou díky smrtí milovaného tatínka, vysoce postaveného politika. A začíná strastiplná cesta, boj o přežití a  jednoduché to rozhodně mít nebude. Z rodného Vietnamu prchá, ale její životní pouť nabírá jiný směr, než jaký by chtěla, než jaký by si zasloužila. Ocitá se v nevěstinci, nešťastná, zlomená, bez naděje na lepší budoucnost. Až do doby, kdy jí život dá druhou šanci, aby ji vzápětí opět srazil na kolena.

V příběhu najdete prostě všechno. Je zde lásky tak akorát a než se rozkoukáte, čtete o zoufalém pokusu odrazit se ode dna. 
Autorka Corina Bomannová má na svém kontě tři knihy a dle recenzí čtenářů, tato patří k jejím nejzdařilejším. Mohu potvrdit, že něco na tom bude, u stránek jsem se rozhodně nenudila, naopak. Popisy společenských rozdílů ve Vietnamu jsou kruté a chudinské čtvrti jsou popisovány tak autenticky, až mi bylo z toho smutno. 
Vůně jasmínu je určena pro všechny, kteří chtějí s knihou cestovat časem, do exotické země a nechat se pohltit krásným příběhem.

Za recenzní výtisk patří můj dík Knihám Dobrovský.


Kniha:     Vůně jasmínu
Autor:      Corina Bomannová
Stran:      456
Vydal:     Knižní klub
V roce:    2017

1 komentář:

  1. Tuto krásku mám na seznamu, díky krásné obálce mi nemohla uniknout. A jak vidím, vypadá hodně zajímavě :)

    OdpovědětVymazat