pondělí 3. července 2017

Němé oběti

Milovníci zádumčivého samotáře Davida Rakera zbystřete. Právě jsem dočetla dokonalý příběh, plný podivných propletenců a zvratů. Žádné překvapení, čekala jsem to. Neboť Tim Weaver se již se svou první knihou stal mým  hrdinným oblíbencem. Kdo již četl, chápe, kdo ne, rychle to napravte. Němé oběti mají stále co říct....

Horký červenec roku 2010. Malý, temný byt, zatažené závěsy, dvě postýlky, ve vzduchu je cítit smrt. Smrt o to děsivější, že si našla dvě osmileté, nevinné holčičky. A o to krutější, že zničila život detektivu Colmu Healymu. A to doslova.
Vyšetřování vraždy dvojčat April a Abigail a jejich matky Geil Clarkové se nikdy neměla dostat na stůl policistovi, který má za sebou smutné osobní drama. Neboť si vzal za svou povinnost najít vraha stůj co stůj a bohužel ho to stálo všechno. Opustil ženu, své dva syny a nakonec i svou židli v kanceláři Metropolitní policie. O pár let později, jako člověk bez domova, bez prostředků, bez budoucnosti, se stále trápí nad nevyřešenými vraždami rodiny Clarkových a žádá o pomoc svého přítele, Davida Rakera. Soukromé očko, se specializací na pohřešované osoby. Probírají nad spisem osud holčiček, chybějící důkazy, možné podezřelé, až do doby, kdy nevyzpytatelný Colm zmizí. S mučivými pocity selhání, se po žádosti bývalé Colmovy šéfky Melanie Crawové, pouští do hledání svého přítele a znovu se zabývá starými vraždami. Pátrání ho přivede až na staré Wappingské molo, z kterého se stalo jakési muzeum arkádových her. Jak souvisí hrací automaty s vrahem z padesátých let, nazývaným Neviditelný Rozparovač? A co to má společného s brutálně zavražděnými dětmi, u jejichž postýlek jeden detektiv slíbil vypátrat jejich vraha? Ale nejdůležitější je otázka, kam se poděl Colm Healy?

Já se tak nerada opakuji a tak nerada kolem sebe trousím superlativy, ale ono to jinak nejde. Ano, ano, ano, tohle je přesně pro mé knihomolské srdce.Bez nudy, bez kudrlinek, které nedávají smysl, jen pět set stran napětí, dramatu, i smutku nad vyhaslými životy a krutým osudem. Tim Weaver mě zklamat nemůže a já mu za to děkuji. 
Velice umně dokáže zakomponovat do jednoho příběhu další a další, žádná cesta nevede přímo, má spoustu odboček a ani jedna nepůsobí rušivě a prostě dokonale dávají smysl.
Styl jeho psaní si milovníci thrillerů musí zamilovat a já se přiznám, že již nyní prahnu po další dávce Davida Rakera. Jeho popisy míst jsou tak věrohodné, že kdybych zavřela oči, skoro slyším klinkat starý, hrací automat a harmonikáře, hrající na molu, kolem kterého se děj točí.
Němé oběti jsou děsivou výpovědí ztracené duše, smutným vyprávěním, jak člověk bez srdce dokáže po několik desetiletí ovládat životy jiných. Už jste zvědaví? Tak na co čekáte, začtěte se a naslouchejte i v Němým obětem.

Recenzní e-book mi poskytlo Mystery Press a patří jim můj velký dík.

Kniha:    Němé oběti
Autor:     Tim Weaver
Vydal:     Mystery Press
V roce:    2017
Stran:     528

Žádné komentáře:

Okomentovat