pondělí 11. prosince 2017

Gala Dalí


Příběh ženy, která v mládí opustila své rodné Rusko, protože jí přišlo, že jí tam vše dusí a brání v rozletu. Když se seznámila s básníkem Paulem Éluardem, toužila po jediném – dostat se díky němu do Evropy, hlavně do Paříže. Věřila, že na ní Paříž čeká s otevřenou náručí a že v tomto městě bude úspěšná. Když se s Paulem vzali, objevili společně kouzlo erotiky, Gale prošlo poté postelí mnoho mužů. Většinou umělci, spisovatelé, šlechtici, malíři… Manželství udržovala hlavně kvůli penězům, kterými ji Paul dotoval, a na věrnosti jí vůbec nesešlo. Uvědomila si, že vyniká neobyčejným talentem ovládat druhé. A také toho hojně využívala. Ve svůj prospěch samozřejmě. Co chtěla, to pro ni muži vždy udělali. Ať už to byl sex, peníze nebo koupě domu na pobřeží. Jednoho dne Gala potkala Salvadora Dalího, okamžitě poznala, jaký je v něm skrytý talent a že musí zůstat po jeho boku do konce života. Opustila Paula a dceru, o kterou se stejně nikdy nestarala, a stala se múzou, přítelkyní, později i manželkou tohoto výjimečného umělce. Stala se z ní Gala Dalí… Jaký život společně vedli? Jak přiměla Dalího k úspěchu? To už si musíte přečíst v tomto románu…

Byla bohyně. Nikdy předtím neviděl nikoho, kdo by se jí podobal. Jediný pohled na její androgynní krásu ho málem připravil o rozum. Ten jediný pohled stačil, aby věděl, že cítí něco, co dosud k žádné ženě necítil. Gala ho děsila a fascinovala zároveň.

No páni! Tak takhle mě snad nikdy žádná hlavní postava neštvala. Ta Gala byla teda mrcha! To vám povím. Sebestředná, egoistická žena, která celý život nemyslela na nic a na nikoho jiného, než na sebe. Tahle nekonvenční Ruska vás pobouří. Mě tedy pobouřila. Až jsem při čtení kroutila hlavou a říkala si: „Je to možné, opravdu existují na světě takoví lidé? Takoví totální sobci, bez kousku citu?“ Nejspíš ano, opravdu mě to pobuřuje a štve! Ale právě proto si o ní musíte přečíst. Je to nevídané. Jak Gala žila, na co denně myslela, co nesnášela. Tento životopisný román je opravdu zvrhlý, neuvěřitelný, geniální a plný egoismu.


Gala a Salvador Dalí

Já si říkám, čím by byl vlastně Dalí bez Galy? Je možné, že nikým. Nebo alespoň ne tolik známým umělcem. Protože to Gala ho neustále nutila malovat. Dohlížela na to, aby pracoval a rozvíjel se. Stala se skvělou obchodnicí s jeho díly. Gala prostě řídila celý Salvadorův život. Proto bychom jí možná měli být vděční. Díky ní spatřily Dalího díla světlo světa. Bez její sobeckosti, sebestřednosti a touze po penězích by nebylo Dalího. Nebylo by obrazů, nebylo by ani této knihy. Takže ano. Díky. Gala teď už není jen múzou. Není jen ženou. Z Galy se stal román.

„Bez lásky, bez Galy, bych nebyl Dálím. To je pravda, kterou nepřestanu křičet do světa, kterou nepřestanu žít. Je mou krví, mým kyslíkem.“
-         Salvador Dalí



Moc děkuji nakladatelství METAFORA za recenzní výtisk.


Knihu koupíte zde. 


4 komentáře:

  1. Souhlasím s tebou :) Mně taky pila krev, ale dokázala muže dokopat k solidním výkonům :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to teda Káťo :) :) Ohledně těch výkonů, je to pravda. Nejvíc mě štval její vztah k dceři. Chovala se k ní, jak k nějakému otravnému parazitovi. Ježiš, jak já na ní v těch chvílích v duchu nadávala :)))

      Vymazat
  2. Dalího zbožňuju, na tuhle knížku s ebudu muset mrknout a pořídit, jsem zvědavá, co všechno zajímavého se v ní dozvím. Hlavně právě o tom jejich vztahu - a vypadá to, že to bude zajímavé. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si jí musíš určitě pořídit. Je to velice zajímavé a poučné čtení ze života :)

      Vymazat