pátek 22. prosince 2017

Sestup




Není větší bolest, než přijít o dítě. Není větší zoufalství, když nevíte, kde je a tato nevědomost trvá i léta. A není větší odvaha, než touha se s tím vyrovnat a jít dál.





Klidná a pohodová dovolená v horách se dokáže pěkně zvrtnout. A stačí k tomu jen velmi málo, jen být ve špatný čas na špatném místě. 
Caitlin je mladá dívka, plná snů a ideálů a nade vše miluje volnost pohybu. Ani na rodinné dovolené si nedá pokoj a ráno, hned za svítání, kdy hory jsou ještě zahaleny do ranní mlhy, nazouvá tenisky a běží. Běží stále výš, až cítí, že vzduch je řidší a každý nádech je balzám pro plíce. Její bratr Sean ji doprovází na kole, za ustavičného mumlání, jestli se tak trochu nezbláznili. Caitlin zvyšuje tempo, za zády bratra, která zuřivě šlape do pedálů a cesta horskou krajinou je stále tvrdší a kamenitější. O pár desítek minut později ale Sean leží v tratolišti krve na kamení, nad ním se sklání jeho sestra a blíží se k nim řidič auta, kterému se Sean chtěl vyhnout. Jen zašeptání bratrových rtů, jen slabé zachvění víček a Caitlin je pryč. Zatímco Sean bojuje na slunci o přežití, jeho sestra nasedá do auta neznámému viníkovi a od té chvíle ji nikdo nespatří.
Mezitím Grant a Angela, rodiče obou dětí, teprve procitají ze snů a netuší, jak moc se pro ně život v tuto chvíli změnil. Jak moc je právě tato chvíle poznamená a co všechno se od této chvíle bude dít jinak, než plánovali. Jejich samotný vztah je na hraně, zkoušený nedůvěrou a hledáním cesty k tomu, co je dřív spojovalo. 
Od tohoto dne už nebude nic jako dřív. Rodina se rozpadá a každý z nich se snaží bojovat se ztrátou Caitlin po svém. Bude tragédie mít šťastný konec? Žije Caitlin, kdesi ukrytá před světem, vězněná člověkem, který se neštítí ničeho? Najdou všichni zase cestu k sobě?

Kniha Sestup je jako závan čerstvého vzduchu. Je to krimi? Je to román? Je to drama? Je to kousek od všeho, je to prostě čtení, které vám nedá spát. Mystery Press se letos vydává ve svém edičním plánu do různých knižních odvětví a po pravdě, tohle dílko nevím, kam zařadit. Jde o zmizení dívky, tudíž zločin, ale jde také o city a pocity. Musíme se dozvědět víc o všech, kterých se to týká, vnoříme se do jejich myšlenek a sledujeme, jak se s tragédií vyrovnávají členové rodiny. Ať jde o Granta, který se rozhodne v horách zůstat, odtrhne se od rodiny a žije jen ztrátou dcery a pátráním po ní. Nebo Angelu, která zmizení dcery nese těžce, až natolik, že útěchu hledá v uklidňujících lécích. Nebo Seana, který se zotaví po zranění nohy, vyčítajíc si, že je to jeho vina.
Doporučuji Sestup každému, komu tento žánr sedne, myslím, že si rozhodně přijdete na své.

Za recenzní e-book patří můj dík Nakladatelství Mystery Press.

Autorkou fotografií je Kateřina Kohoutová

Kniha:    Sestup
Autor:    Tim Johnston
Stran:     422
Vydal:    Mystery Press
V roce:   2017

Žádné komentáře:

Okomentovat