čtvrtek 4. ledna 2018

Sběratel motýlů



Nespočet krásných, mladých dívek...Jejich těla zdobí tetování motýlů, krásných, divokých, tajemných. Ale na rozdíl od nich dívky nejsou svobodné a každá má jen přesně vymezený čas na život. Zastaví někdo zvráceného, chorého psychopata s vášní pro motýly?





Představte si, že něco, cokoliv, milujete natolik, že to prostě musíte mít. Za každou cenu. Koupíte si to? Půjčíte? Vyrobíte? Jak prosté, viďte. 
Zahradník svou vášeň vyřešil po svém. Zahradník totiž miluje motýly, jakékoliv, nejlépe všechny a všechny touží mít. Tak si je obstará a vytvoří pro ně tajemnou zahradu, ve které o ně bude pečovat se vší svou zvrácenou láskou. Co na tom, že oni motýli nemají šanci uniknout a je jim pevně vytyčen čas, po který se z nich bude těšit. Co na tom, že motýli zde nebudou dobrovolně a budou trpět a plakat žalem. Zahradník je spokojen a velmi brzy do své zahrady zasvětí i své dva syny.
Ale jeden motýl má dost kuráže na to se vzepřít a pokusit se o záchranu. Je jí Maya, dívka, která o pár let později sedí ve výslechové místnosti a tvrdošíjně odmítá prozradit své pravé jméno. Je prostě Maya, na zádech vytetovaného motýla a na těle nespočet jizev a šrámů. 
A začíná vyprávět neuvěřitelný příběh mnoha dívek, uvězněných, bitých, znásilňovaných i mrtvých. Dívek, které si Zahradník vybral jako své motýly a zakázal jim vzlétnout. Dívek, které v zahradě našly svou smrt po dosažení věku, který se zdá být pro Zahradníka hraniční.

Sběratel motýlů je fascinující. A já stále nemůžu přijít na to, čím si mě tak získal. Je totiž tak děsivý, smutný, ale nedokážete přestat číst. 
Jednotlivé kapitoly jsou z části vyprávěny o zahradě, ve které dívky žily a z části o minulosti hlavní hrdinky. Snad proto, abychom pochopili, jaká je a proč jednala tak, jak jednala.
Přistihla jsem se, ač to postrádá veškerou logiku, že mi byl Zahradník chvílemi sympatický. Unášel dívky, ale krom tetování na zádech, jim nikdy neublížil, ba naopak, přistupoval k nim jako k vzácným exemplářům.  Zbavil je svobody, ale dal jim vše, co k životu potřebovaly. Pokud dosáhly věku 21 let, usmrtil je a vystavil ve vitríně jako pravého motýla. Ale přesto... Musíte si knihu prostě sami přečíst, aby jste pochopili. A uděláte si obrázek sami, kam až sahá vášeň a začíná posedlost.



Za recenzní výtisk děkuji Knihcentru.

Kniha:    Sběratel motýlů
Autor:    Dot Hutchison
Vydal:   XYZ
V roce:   2017
Stran:    352


2 komentáře:

  1. Kniha zní strašně zajímavě, měla jsem ji ve wishlistu, pak ji z něj odstranila...nějak se nemůžu rozhodnout :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si ji tam rozhodně vrátila :) ze začátku jsem byla trochu rozpačitá, ale tak po deseti stránkách mě vtáhla a už nepustila. Je trochu jiná, ale podle mě skvělá.

      Vymazat