pondělí 8. ledna 2018

Zimní muži





Můžete zůstat slušným člověkem, i když vstoupíte do řad SS? Chtěli jen žít, ale osud jim rozdal jiné karty…

Karl a Gerhard. Dva bratři, žijící poklidným životem v Hamburku. Karl vede rodinnou textilní továrnu a žije ve šťastném manželství se ženou a čtyřmi dětmi. Gerhard je profesorem na univerzitě a píše knihy. K moci se však dostává Adolf Hitler. Ani jeden z bratrů ho neuznává. V soukromí si o něm povídají vtípky. Jednoho dne však Gerharda předvolá gestapo a už se mu začíná otřásat půda pod nohama. Aby ho bratr zachránil před jistou smrtí, přijme Karl řešení, že zachrání bratrův život, pokud vstoupí do SS. Gerhard mezitím promyšleně dostane stejný návrh. Samozřejmě ho oba přijmou, aby zachránili sebe i své rodiny. Jsou nuceni se podílet na mnoha věcech, se kterými nesouhlasí, ale zároveň jim nemohou a nesmí vzdorovat. Karl bojuje na francouzské i ruské frontě. Gerhard organizuje židovské transporty do koncentračních táborů. Oba jsou zatlačeni do krajností, což je hluboce poznamená nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. Jak se s tím bratři vyrovnají? Dokáží dál žít s výčitkami svědomí?


Požádali ho, aby počkal. Nevěřícně zíral do tábora. Lidé, které tam viděl, vypadali jako mrtvoly. Živí mrtví, kteří ještě stojí na nohou. Pruhované šaty na nich visely jako na ramínkách. Stále ještě nebyl uvnitř, ale byl tím zápachem už celý nasáklý. Polkl, aby se nepozvracel. Nechápal, jak by na takovém místě mohl pracovat, nebo dokonce bydlet.

Příběh ukazuje, jak rychle se normální, civilizovaný život může proměnit v absurdní zmrzačenou skutečnost během války, ale i jak je těžké hledání vlastního já také po jejím skončení. Zimní muži je příběh zase z jiného úhlu. Ukazuje, že nic není černé a bílé. Někteří se mezi SS opravdu dostali nedobrovolně a nechtěli tam být. Ale museli. Aby ochránili svoje rodiny a blízké. I normální lidé, jako univerzitní profesor nebo majitel továrny, byli přinucení přidat se k SS, i přesto, že nesouhlasili s tím, co se děje, jak se zachází se Židy a Hitler jim byl k smíchu. Museli ale zatnout zuby, aby ochránili sebe a svoje rodiny. Slyšeli výhrůžky, že je zabijí nebo že skončí s Židy v koncentračních táborech, pokud nepodepíší a nepřidají se k SS.

Gerhard se sebe tolikrát ptal, jak by jejich životy vypadaly, kdyby ho tenkrát někdo nenahlásil gestapu a on nemusel vstoupit do SS. Jsme strůjci vlastního štěstí? Někdy to tak nemusí úplně platit. Někdy je něco povinnost, něco co se prý musí obětovat pro vlast. Ať už je to vlastní přesvědčení, život či identita. Žijete, ale jaký to má smysl? Pak se z vás stanou přežívající, chodící mrtvoly. Ale nic vám neotupí mysl. Ztratíte víru v to, co jste věřili, cítíte bolest na duši a bezmoc. Neustále si v hlavě probíráte morální dilemata a vaše svědomí vás tíží. Stanou se z vás Zimní muži… A tak se ptám, jaká je vlastně hranice mezi dobrem a zlem? Zkuste si přečíst tento román, a schválně, jestli na tuhle otázku najdete odpověď…


Moc děkuji Knihcentrum.cz za recenzní výtisk.


Knihu koupíte zde. 



Žádné komentáře:

Okomentovat