středa 9. listopadu 2016

Středověká TVRZ ORLICE

 
 
Chtěly bychom vás seznámit s krásným místem, kde jsme si udělaly takový menší blogerský teambuilding a zde jsme nafotily fotky pro různé články - třeba i  Knižní tipy od Jani a Verů, který je zde :-)
Je zde opravdu nádherně, počasí nám přálo, k tomu skvělí přátelé - co víc si může člověk přát?
 
 
 
 
Tvrz se nachází na okraji města Letohradu uprostřed přírody. Sídlo vzniklo pravděpodobně na konci 13. století, v 16. století pak byla tvrz přestavěna na renesanční zámek. Po odstěhování šlechty z Orlice v roce 1650 na kyšperecký zámek, byl objekt upraven pro hospodářské účely. Koncem 20. století byly do areálu tvrze přistavěny autodílny a objekt tvrze 40 let chátral.
V roce 2008 tvrz Orlici zakoupila společnost EYWAN s.r.o., která zahájila práce pro obnovu celého areálu. Po dokončení revitalizace v červnu 2012 vznikl na východě Čech nový turistický cíl, který návštěvníkům nabízí nejen prohlídku opravené tvrze s originálním gotickým a renesančním sklepením, sbírkou zbraní, funkční historickou knihtiskařskou dílnou a dalšími expozicemi, ale i restauraci, středověkou krčmu a ubytování.
 
 
 
 
 Historický objekt s vzácně zachovalými stavebními částmi z období gotiky, renesance, baroka a klasicismu je kulturní památkou. Zajímavé je především neporušené sklepení z doby vzniku tvrze, nově objevené zdivo původní přízemní části, které naznačuje původní větší čtyřprostorový objekt. Zachovalá figurální grafitová výzdoba na vnější omítce renesanční věži zámku potvrzuje výjimečnost tohoto sídla mezi venkovskými sídly v celých Čechách.
 
 
 Pod současnou podlahou se skrývá původní hradební zeď tvrze z konce 13. století o šířce 2,1 m a byl objeven 400 let utajený středověký sklep. Při archeologickém průzkumu bylo nalezeno velké množství fragmentů kachlů ze všech stavebních období tvrze. Také nálezy nástěnných maleb z druhé poloviny 16. století nemají v celém regionu východních Čech za posledních 60 let obdoby.
Zvláštností jsou skleněné podlahy, díky kterým můžete vidět do sklepení a částí, které by nešly vidět, nebo jinak nebyly přístupné. Při prohlídkách se bohuže nemůže fotit, takže fotky z vnitřních prostorů Tvrze pro vás bohužel nemáme :-(
 

 
Venkovní prostory jsou také krásné, je zde veliký rybník, různá romantická zákoutí, můžete si půjčit lodičku, nebo jentak posedět na lavičce. Kousek dál je obora s divokými prasaty, chovají zde nosála a sovu... je tu prostě krásně.
 
 

 
 
Hradby je možné si projít i zezhora :-)
 


To jsme my :-)  Hlavičkovi a Hladíkovi :-) HH
 
 

*Vaše Jani a Veru*
 
 
 

2 komentáře: