pátek 13. ledna 2017

ZAKYNTHOS


Zante fiore di levante …… Zante květina východu

 

Zakynthosu se říká Zante. Je to z italštiny, z období kdy ho obléhali Benátčané a místní mu také tak říkají. Jsem taky tak zvyklá, je to takové domáčtější a Zante je pro mě jako domov. Poprvé jsme tam zavítali s manželem v roce 2007 a od té doby se na něj stále vracíme. Opravdu to tam miluju. Máme tam už za ta léta hromadu místních přátel a známých a já se tam díky tomu cítím opravdu jako doma. Pokud jste nikdy nebyli v Řecku, musím vám o místních něco povědět: "Jsou to opravdu úžasní lidé, stále se usmívají, s každým jsou hned kamarádi, dobrosrdeční a všude tančí. Na ulici vás klidně zastaví a zeptají se, jak se máš a jak se ti tu líbí. Milují dobrou společnost a jídlo. A to mají mimochodem bezkonkurenční."

Naše domácí Nana mi vždy říká: "Veroniko, ty nejsi jen obyčejný zákazník nebo kamarád, ty jsi přítel, ty jsi rodina. " … a takoví jsou prostě Řekové.

Limetky, citrony, pomeranče, mandarinky kam se podíváš :)
 

Pro nás nej lokalita, co se ubytka týče, je Laganas. Někdo to tam nemá rád, protože je tam opravdu rušno, říká se mu San Antonio (Ibiza) Řecka. Takže taková druhá Stodolní, ale nám to vyhovuje. Navíc se i zde dá najít mnoho hotýlků a apartmánů na okraji městečka, kde je ticho a klid, přitom pět minut do rušného centra. A je to dobrý výchozí bod pro cestování po ostrově.

V Laganas je moře průzračné, že i v hloubce na nafukovacím lehátku vidíte na dno, klesání je tam pozvolné a pláž písčitá, takže vhodná i pro malé dětičky. Dají se nasbírat i nějaké ty krásné kamínky a mušličky. Ale největší zážitek jsou tu bezkonkurenčně želvy Caretta Caretta, které ze začátku léta připlouvají na Zante klást vajíčka, a právě v Laganas je jich opravdu hodně. Není rok, kdy bychom nějakou neviděli, nebo s ní dokonce neplavali. Nejkrásnější to bylo asi před pěti lety. Stáli jsme čtyři kamarádi ve vodě po pás a najednou vidíme, že plavou dvě želvy mezi námi. Jen jsme se v němém úžasu zastavili, ani nedutali a vstřebávali tu chvilku, kdy jsme si jí mohli v klidu prohlížet, jak mezi námi plave jako mezi bójkami.
 

Určitě neuděláte chybu ani s ubytováním v Kalamaki, Zakynthos town, Vassilikos, Tsilivi, Alikanas aj.


Výborné restaurace v Laganas:

THE ISLES

Taverna na pláži směr Kalamaki s tančícím „Řekem Zorbou“ každý večer. Milý Dominico (za ta léta už náš přítel) vám zatančí i ohňový tanec. Výborně zde vaří. Doporučuji grilovanou chobotnici, Saganaki (řecký flambovaný smažený sýr), Stifado (řecký guláš) a k tomu karafu dobrého bílého vína.                                                                                                                                   


Saganaki

 Celá banda s Dominicem alias Řekem Zorbou
 

 Tančení v The Isles
 

Stifado
 
 

MICHAELS PLACE

Rodinná taverna na hlavní třídě, vedle Three Lions Bar - naproti Palmburgeru, známe zde majitele i obsluhující. Maminka Kotisová opravdu výtečně vaří cokoliv – od mousaky, stuffed tomatoes (plněná řecká rajčata) - po steaky či souvlaki.

                                                                           


Plněné rajče a mousaka a v pozadí výborné tzaziki.         





No a na závěr nejlepší gyrosárna? Bezpochyby PALMBURGER na hlavní třídě. Dělají všechny druhy mas, nejlepší tzatziki, hromada zeleniny a to vše za dobrou cenu okolo 2eur.

 

Všem kdo cestují po jakémkoliv řeckém ostrově, doporučuji půjčit v půjčovně auto (dbejte na to, abyste měli ve smlouvě plnou pojistku – bez spoluúčasti) a projet ho křížem krážem, protože já říkám, kdo třeba neviděl na Zante Navagio, jako by tam ani nebyl. Takže cíle, které nesmíte na Zante vynechat:

 

 Navagio                  
-určitě pohled shora z vyhlídky – výhled jako ze známých pohlednic                                  
-pak sjet dolů do Porto Vromi (zátoka sama o sobě je nádherná a stojí za to si tam dát alespoň frappé) odtamtud vyplouvají malé loďky přímo na Navagio.
 


 

 
 
Skinari  
-větrné mlýny a výborná taverna tam, i koupání je tam krásné.

 
 
Marathonissi Island
- ať už si svůj člun pronajmete a pojedete sami (dle mého lepší varianta) nebo si výlet zakoupíte, určitě stojí za to, zdejší moře tam je jako Karibik. Procházení jeskyní, nebo pokud jedete sami, zastavit se na nějaké opuštěné plážičce směrem na Keri… to je opravdu zážitek.
 


 

 V jeskyni na Marathonissi


Z našeho člunu - kluci zkoušeli i chytat rybky :) 

 Pohled z člunu na ostrov Marathonissi - želví ostrov
 
Porto Limnionas   
 -krásná zátoka s neuvěřitelně průzračnou vodou tisíce odstínů modré.
 
 



 
Zakynthos town    
 -krásné hlavní město.
 
 



 
 
Bohali
-vyhlídka nad hlavním městem s výbornou cukrárnou, doporučuji zákusek                      
   Friganía.
 




Ostrůvek Cameo v Laganas, kam můžete dojít pěšky po pláži.

 


Pohled z Camea na Marathonissi v dálce
 
A spousty jiných míst J

Takže? … Ela ela … Sejdeme se na Zante…. Jasas J
*Veru

 
 

 

2 komentáře:

  1. To je nádhera, v tomhle počasí podobné příspěvky krásně zahřejí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, Šári tak to jsem ráda :-) ještě chystám dva podobné články z míst, která jsem navštívili loňské léto a podzim :-)

      Vymazat