pátek 2. února 2018

Recenzáčky z Dobrých knih a nakladatelství Metafora



 Přesně jak jsem včera zmínila na FB blogu, tak to dopadlo. Včera první recenzák po dvou měsících. Ale vždycky to tak bývá, že měsíc (nebo tomto případě déle) nic a pak to začne chodit najednou. Ano. Dnes dorazily tyto krásky. Padělatel Adolfo Kaminsky je z nakladatelství Metafora a zbytek z Dobrých knih. Tak si je rovnou pojďme představit v anotacích:


Padělatel Adolfo Kaminsky - Sarah Kaminsky

Židovský mladík Adolfo se od svých čtrnácti zajímal o chemii barvení, a to ho velmi záhy během druhé světové války předurčilo ke spolupráci s odbojem. Stal se předním padělatelem dokladů pro francouzské hnutí odporu. Díky svým dovednostem, odbornosti a neúnavné práci do konce války podle odhadu zachránil před jistou smrtí na 14 tisíc mužů, žen a dětí. 
Po osvobození oficiálně pracoval jako fotograf a zároveň téměř pětadvacet let tajně zdarma vyráběl falešné „papíry“ pro potřebné z celého světa: uprchlíky, imigranty, politicky angažované jedince z podzemních organizací nebo pacifisty.

O své tajné „vedlejší“ činnosti Adolfo Kaminsky až do 77 let nemluvil, dokud ho jeho dcera Sarah nepřesvědčila, aby souhlasil se zveřejněním podrobností o utajené a tak riskantní celoživotní misi. Po několikaleté přípravě Sarah Kaminsky sepsala strhující životopis svého otce-padělatele, který celý profesní život zasvětil boji za spravedlnost a svobodu pro jednotlivce.
 






Stín větru - C. R. Zafón

Carlos Ruiz Zafón, vypravěč a zároveň hlavní hrdina Daniel Sempere vzpomíná na své dětství a dospívání, výrazně ovlivněné románem Stín větru záhadného autora Juliána Caraxe. Daniel knihu získá na tajuplném pohřebišti zapomenutých knih v den svých desátých narozenin, a nastoupí tak na spletitou cestu iniciace do světa literatury i dospívání. Když se rozhodne po neznámém autorovi pátrat, v jeho životě nastane nečekaný zvrat... Životní osudy hlavního hrdiny na jedné straně a postav soustředěných kolem tajemného autora Juliána Caraxe na straně druhé se začnou postupně prolínat, až nakonec vytvoří složitý mnohavrstevnatý propletenec. Důležitou součást děje vytváří kouzelná a tajuplná atmosféra katalánské Barcelony. Stín větru, úchvatný příběh s prvky thrilleru, detektivky i gotického románu, se stal krátce po svém vydání světovým bestsellerem.






Víš, že tě potřebuju? - Estelle Maskame

Pokračování série Dimily. Eden svého nevlastního bratra neviděla už skoro rok. Přestože svůj utajovaný vztah kvůli rodině ukončili, nemůže na Tylera stále zapomenout. Je sice šťastná se svým novým přítelem, jenže když od Tylera dostane zprávu, aby s ním strávila léto v New Yorku, je štěstím bez sebe. A tak spolu prožívají horké dny ve městě, které nikdy nespí, a staré touhy bublají pod povrchem. Jak dopadne jejich setkání? Odolají pokušení, nebo dají citům volný průběh?





Z písku a popela - Amy Harmon

Angelo a Eva spolu vyrůstali a i když se považovali za víc než jen za bratra a sestru, nebylo jim souzeno spojit své životy. Ona byla totiž židovka a on toužil být vysvěcen na kněze. Jejich cesty nakonec spojí až válka. V Němci okupované Itálii je katolická církev jediná organizace, která se odváží chránit židovské obyvatelstvo. Angelo přemlouvá Evu, aby se ukryla v jednom římském klášteře, kde ji chce chránit až do příchodu amerických vojsk.
Ovšem Eva odmítá jen čekat na vlastní záchranu – všichni kolem ní se snaží přispět k vítězství spravedlnosti a ona nechce stát stranou. A tak nastoupí pod falešným jménem jako sekretářka u kapitána von Essena – muže, který udělá cokoliv, aby zbavil Itálii židů. Začíná nebezpečná hra o život i naději na spasení.
Z písku a popela je strhující milostný příběh lidí, kteří museli obětovat vše, aby si zachovali lidskost a důstojnost.




4 komentáře:

  1. Pěkné kousky, ať se líbí, Veru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Šári :-) Těším se na ně strašně moc :-) :-)

      Vymazat
  2. Krásné přírůstky. Sérii Dimily si možná někdy také přečtu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Betty :) Na Dimily jsem četla docela dost špatných recenzí, ale mně se líbila. První díl jsem četla na dovče u moře a tam mi prostě sedla dokonale :) Na dvojku se moc těším :)

      Vymazat