čtvrtek 8. února 2018

Smrt v sutinách




Dům, který by mohl vyprávět, ale už není komu. Dům, který měl svá tajemství a jeden muž, který je toho součástí. A smrt, která se snažila ona tajemství umlčet...







Když Gervase Crown svůj domov před mnoha lety opouštěl, netušil, že už se do něj nebude moct vrátit. Jeho dětství bylo bezútěšné, chyběla v něm láska, otcovské porozumění, matčina laskavost a z Gervase vyrostl trochu zhýčkaný mladý muž, který měl pocit, že si může dovolit vše. Z rodného domu Key House odešel po tragédii, která se vesnicí stále vznáší jako temný stín a místní na ni nezapomínají. 
Jenže dům vyhořel, do základů, spalující oheň zničil vše, co dům dělalo domovem a Gervase se musí do rodné vesnice vrátit a rozhodnout, co dál. V troskách spáleniště je navíc nalezena mrtvola mladého muže, který mu byl nápadně podobný a všem vyvstane otázka, zda neměl být on sám terčem žháře. Jeho návrat otevírá staré rány a je jasné, že ten, kdo Key House vypálil, se nezastaví před ničím a bude chtít své dílo dokončit. A to znamená, že stará tajemství a křivdy budou muset vyjít na světlo a budete velmi překvapeni, co dokáže lidská křivda.

Ann Granger nám předkládá k přečtení svou nejnovější, klasickou detektivku a opět nás přesvědčí, že psát rozhodně umí. Naprosto uvěřitelné vykreslení postav v nás vyvolává pocit, že takoví lidé opravdu kolem nás jsou. Hlavní hrdinka, inspektorka Jess Campbellová je nám známá již z předchozí knížky Bláto a mršiny a už tam se mi zalíbila. Na nic si nehraje, netrpí žádnou duševní poruchou, nepolyká hromadu prášků, jak je poslední dobou u detektivek módním trendem. 
Pokud chcete klasickou, poctivou detektivku, bez zvláštních krvavých scén, zato s dějem, který vás vtáhne, Smrt v sutinách je to pravé. Nebudete muset moc přemýšlet nad postavami, samy se vám představí, nemusíte si složitě lámat hlavu a pamatovat si spoustu jmen. Každá kapitola je z jiného pohledu a každá vás donutí přečíst si další a další.
Je to pro mne již třetí kniha této autorky a ráda po ní sáhnu i po čtvrté, protože mě zase udržovala v mírním napětí a na konci mi nabídla nečekané rozluštění, kdo byl pachatel, který má vše na svědomí.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Nakladatelství MOBA.

Kniha:    Smrt v sutinách
Autor:     Ann Granger
Vydal:    MOBA
V roce:   2018
Stran:     304

2 komentáře:

  1. Už jsem knihu zaznamenala a čekala jsem na dojmy, a protože na Vás, holky, dám, určitě Smrt v sutinách zkusím. Děkuju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nás těší :) Zkus a doporučuju i předchozí knížky, je to nenáročné čtení, ale má tu vlastnost, že musíš číst, aby jsi došla až ke konci, který je vždycky překvapení.

      Vymazat