úterý 13. března 2018

Útěk




Pokud nemáte naději, ztrácíte víru, zvolíte to jediné, co vám zbývá. Utíkáte. Ale ono vás to dostihne, ať jste kdekoliv...






Jo Blackmoreová je neurotická agorafobička, která má za sebou trauma, které na ní zanechalo následky. Jo Blackmoreová se snaží se svými děsy vyrovnat a být dobrou mámou a manželkou. Jo Blackmoreová ale musí utéct, aby ochránila to, co je jí nejbližší.
Naše hlavní hrdinka Jo to nemá v životě zrovna jednoduché. Po prodělaném traumatu se u ní projevují úzkostné stavy, které se snaží zvládat pomocí léků, ale ani ty ji občas neuchrání před jejími panickými záchvaty. Snaží se co nejlépe pečovat o svou malou dceru Elisu, ale její  onemocnění ji velmi omezuje. Proto, když k ní do auta nastoupí naprosto cizí žena s radou, aby si co nejlépe hlídala svou dceru a podá jí její rukavičku, začne panikařit. Ještě netuší, že to je teprve začátek hrůz, které na ni čekají. Manžel Max jí příliš nevěří, ale začínají se kolem nich dít věci, díky kterým Jo skončí v policejní cele a je třeba začít jednat.
Proti Jo se najednou obrátí všichni. Návštěva sociální pracovnice skončí katastrofou, když najde celý dům vzhůru nohama, Max jí nevěří a odstěhuje se do hotelu, učitelky ve školce, kam vodí Elisu, ji mají za blázna. 
Poslední ranou její křehké psychice je žádost o svěření do péče její dcery, kterou Max podal a Jo nezbývá nic jiného, než sbalit to nejnutnější a utéct. Ale kam? Její vlastní kořeny jsou v Irsku, odkud před mnoha lety s matkou odjela a kde zůstává stále mnoho nezodpovězených otázek. Není konečně na čase, vrátit se domů a s malou Elis začít znovu?
Tak jednoduché to ovšem není. Ani v Irsku nenachází klid, její manžel je jí v patách, v novinách se objevuje její fotografie, s policejní výzvou a tajemství, obestírající její odjezd, když byla ještě dítě, vyplouvá na povrch. 
Konečně chápe, proč její matka o minulosti nemluví, proč jakákoliv zmínka o otci je zaražena hned v zárodku. Přichází čas na rozhřešení, na léčbu starých ran. A je nejvyšší čas, postavit se manželovi i tajemné ženě, která jí zničila život, čelem a přestat utíkat. 

Útěk je nejnovější knihou oblíbené C.L.Taylor a čtenáři jejích předchozích knih už ví, na co se můžou těšit. Stejně jako její předchozí díla, je i toto plné dějových zvratů. Když už jednou začnete číst, děj nabírá na obrátkách a graduje až do samotného konce. Žádné čtení pro dámičky ke kávě, připravte se na to, že si neodpočinete, dokud nedojdete do konce.
Hlavní hrdinka mi tedy trochu lezla na nervy, její neuróza mě mírně štvala, její neschopnost se se vším vyrovnat mě rozčilovala. Ale nakonec se z ní vyklubala velmi silná ženská, která se konečně začala prát za spravedlnost. 
Po jejím útěku do Irska autorka najednou do příběhu zařadí ženu, která s celým příběhem nemá zdánlivě nic společného, ale velmi brzy pochopíte proč. Útěk je vlastně psychothrillerem, složeným ze dvou, zcela odlišných, příběhů, které spolu vůbec nesouvisejí. Toto dělá knihu trošku jinou, než byla třeba autorčina Nehoda nebo Lež. Ale na atraktivnosti jí to vůbec neubírá. Co dodat? Pokud máte chuť na příběh, u kterého si zapřemýšlíte, sáhněte po Útěku. Jsem si jistá, že stejně jako já, si vsadíte na špatného viníka a budete velmi překvapeni, kdo za vším stojí. 



Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Domino.

Kniha:    Útěk
Autor:     C.L.Taylor
Vydal:     Domino
V roce:    2018
Stran:     368


Žádné komentáře:

Okomentovat