neděle 6. května 2018

Hon na mrtvého



Byli jste zvědaví, jak začíná příběh oblíbeného hrdiny Davida Rakera? Člověka, který nalezne dávno ztracené a jeho osobní život je trochu pozapomenut? Tak tady je, první z dlouhé řady série o neohroženém sympaťákovi, na kterého se obrátíte ve stavu nouze.




Úplně první knihou, v hlavní roli s Davidem Rakerem, je Hon na mrtvého, kterého příznivci Nakladatelství Mystery Press již dobře znají. Je trochu zvláštní celou sérii číst pěkně odzadu, od posledního dílu k prvnímu, ale dočkali jsme se. Konečně se trochu mrkneme do soukromí soukromého detektiva, který nám přirostl k srdci.
David nebyl vždy pátracím očkem. Naopak, novinařina byla jeho hlavním posláním, ovšem jen do té doby, dokud mu neonemocněla žena. Jeho touha strávit s milovanou ženou její poslední chvíle byla silnější a žurnalistické řemeslo pověsil na hřebík. Ale ani čekání na nevyhnutelné nedokáže strávit s rukama v klíně a dá na radu své ženy, pátrat po pohřešovaných lidech.
Právě tato práce jej po její smrti udrží při zdravém rozumu a přijímá prosbu své přítelkyně, aby našel její ho syna Alexe. Má to ovšem jeden malý háček. Alex je mrtvý. Definitivně, opravdu, pohřbený. Přestože jej matka viděla v márnici a všechny záznamy o jeho smrti se zdají pravdiví, přesto si je jistá, že syna po dlouhých letech zahlédla na ulici.
David se zpočátku zdráhá tuto práci přijmout, ale jiná možnost, jak se vyrovnat se smrtí jeho ženy, jej nenapadá.
Zakousne se do případu tak, jak to umí jen on. Vyptává se, jde po stopách do minulosti, až k Alexově přítelkyni, nebo bývalému spolubydlícímu a první stopy ukazují, že nic nemusí být tak, jak to vypadá.
Chcete zmizet? Provedli jste něco, před čím utíkáte a potřebujete začít žít znovu, jinak, jinde? Ale jakou cenu jste ochotni za to zaplatit?

Knihy Tima Weavera jsem si oblíbila hned při čtení té první, Bez slitování, a autor si mě naprosto získal. Není vůbec důležité, jak jeho knihy začnete číst, klidně sáhnětě po třetí, čtvrté, nebo hned po této první. Děj je v každém díle naprosto samostatný a hlavního hrdinu nám autor v každé dopodrobna představí, abychom o nic nepřišli.
Zamilujete si detektiva, který si na nic nehraje, má ve svém životě vše vyřešené a netáhne za sebou jakékoliv životní trauma, jak je dnes, bohužel, v mnoha dílech zvykem.
Pátrání po lidech, kteří zmizeli, ať už z jakéhokoliv důvodu, je lehko uvěřitelné a dokonale vás vtáhne do děje. Nečekejte žádné drastické krváky, i když o akci není nouze. Samozřejmě nejednou Davidu Rakerovi půjde o krk, ale ze všeho vyvázne, jak taky jinak.
Je povzbudivé, že autor zdaleka nevyčerpal zásobu své fantazie a na českém trhu můžeme dychtivě očekávat jeho další knihy. Tak ať se vám líbí.

Děkuji Mystery Press za poskytnutí recenzního e-booku
Autorkou fotografií je Kateřina Kohoutová

Kniha:     Hon na mrtvého
Autor:      Tim Weaver
Vydal:      Mystery Press
V roce:    2018
Stran:      384

Žádné komentáře:

Okomentovat